Collegium 1704 Petra Hajska 2015 Fotor

foto: Renée Jansen

Nederlands Kamerkoor.
Meer dan de som der delen

Het Nederlands Kamerkoor staat al decennia lang aan de wereldtop. Meer dan de som der delen, want het Nederlands Kamerkoor wordt geroemd om haar homogene klank én om de solistische kwaliteit van de individuele zangers. Het Nederlands Kamerkoor ziet het als haar opdracht om koormuziek als kunstvorm springlevend te houden. Het leidt tot concerten die niet alleen als mooi worden ervaren, maar ook als een belevenis. Naast de eigen concertseries gaat het Koor regelmatig samenwerkingsverbanden aan met gerenommeerde ensembles als het Koninklijk Concertgebouworkest, ASKO|Schönberg, La Fenice en Concert Lorrain. Sinds 1 september 2015 is Peter Dijkstra chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor.

Collegium 1704

Collegium 1704 is opgericht door klavecinist en dirigent Václav Luks in 2005, ter ere van het Bach-Praag project. De oprichting markeerde het begin van een intensieve samenwerking met het festival Praagse Lente. Collegium 1704 is een graag geziene gast op festivals door heel Europa. Naast het fundamentele barokrepertoire, promoten de ensembles het werk van Tsjechische meestercomponisten als Jan Dismas Zelenka and Josef Myslivecek.Uitvoerenden van grote klasse

De stichting heeft voor deze uitvoering een internationaal bekend koor en orkest kunnen contracteren, te samen met bekende solisten. Zij staan, samen met dirigent Peter Dijkstra, garant voor een onvergetelijk begin van de kerstdagen.


Nederlands Kamerkoor
Collegium 1704 uit Praag
Dirigent: Peter Dijkstra

Solisten

Elizabeth Watts - sopraan
Maarten Engeltjes - countertenor
Benedikt Kristjansson - tenor
Tobias Berndt - bas

Maak kennis met het Nederlands KamerkoorPeter Dijkstra.
Dirigent met internationale allure

Peter Dijkstra studeerde koordirectie, orkestdirectie en solozang aan de conservatoria van Den Haag, Köln en Stockholm en behaalde zijn diploma´s summa cum laude met onderscheiding. Tijdens zijn studie deed hij veel ervaring op met professionele ensembles. Zo was hij o.a. assistent-dirigent van het Groot Omroepkoor in 2000-2001.

Met de toekenning van de Kersjes-van de Groenekanbeurs voor jonge orkestdirigenten in 2002 en het winnen van de eerste prijs van de Eric Ericson Award 2003 in Stockholm werd zijn internationale carrière in gang gezet.

In 2005 werd Peter Dijkstra artistiek leider van het Chor des Bayerischen Rundfunks en onder zijn leiding ontwikkelde dit ensemble zich tot een internationaal gewaardeerd vocaal ensemble.
In september 2007 werd Dijkstra aangesteld als chef-dirigent van het Zweeds Radiokoor. Na een lange periode als eerste gastdirigent werd Dijkstra in september 2015 chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor.Als gastdirigent is Dijkstra actief bij o.a. het RIAS Kammerchor Berlijn, het Norske Solistkor, het Estonian Philharmonic Chamber Choir en Collegium Vocale Gent. Hij wordt alom gezien als een specialist op het gebied van vocale muziek, en voelt zich thuis in een breed spectrum aan muziekstijlen.